Ако търсите обяснение за главоболието днес
Снимка: Guliver / iStock
Ново проучване доказа неподозирани дефицити от важни витамини в менюто на веганите, които ги правят по-уязвими от алкохола. Откритието им сега, когато предстоят поредица от празници, има особено значение, защото българите по традиция ги прекарват с чаша в ръка.
Проучването на екип холандски учени сравни въздействието на алкохола при веганите и при хора, които ядат месо и месни продукти. При експеримента двете групи участници били проследени и били наблюдавани 23 признака на махмулрук. Сред тях: главоболие, позиви за повръщане, жажда, потене, замаяност, повишена чувствителност към светлина и звук. Учените от университета в Утрехт записвали и какви точно храни консумирали доброволците. Така те стигнали до извода, че хора, които изпитват дефицит на цинк и витамин В3, имат по-тежко изявени признаци на махмулрук и по-силно и по-продължително време усещат симптомите на алкохолното опиянение.
Те установили също, че дефицитът на цинк е свързан с повръщането, а недостигът на В3 или никотинова киселина, засилва симптомите на махмулрук.
И двете ценни вещества нашия организъм си набавя с месо и месни продукт. Затова веганите и вегетарианците по тежко понасят алкохол и има по-изразени и продължителни признаци на махмурлук, твърдят учените.
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари